Persbericht 14 oktober 2008

Routeplanner biedt toegang tot actuele reistijd en reistijdverwachting

Culemborg, 14 oktober 2008 - Vanaf deze week biedt de website www.tripcast.nl toegang tot een routeplanner die het bestaande aanbod van on-line planners uitbreidt met de functies actuele reistijd, reistijdverwachting en zekerheidsmarge. De website is ontwikkeld door het Culemborgse bedrijf Modelit dat eerder dit jaar de hoofdprijs won in de door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat georganiseerde competitie reistijdverwachting.

De actuele reistijd is de reistijd die van toepassing is op het moment van opvragen. Deze functie was nog niet eerder voor on-line routeplanners beschikbaar.  De actuele reistijd wordt berekend op basis van de snelheden die vlak voor het moment van opvragen op de Nederlandse autosnelwegen zijn gemeten. Deze berekening houdt dus rekening met de actuele files.

Voor het plannen van een rit enkele uren of dagen van tevoren kan Tripcast.nl een reistijdverwachting berekenen. De reistijdverwachting wordt berekend door een historische database van gemeten snelheden te combineren met de weersverwachting en kalenderdata, zoals dag van de week, seizoen en vakantieperiodes.

Voor reizigers die meer zekerheid wensen kan Tripcast.nl ook een zekerheidsmarge berekenen. In dit geval geeft de gebruiker aan welke kans op later dan gepland arriveren nog acceptabel is. De website berekent vervolgens de reistijd inclusief zekerheidsmarge.

Hoofdprijs competitie reistijdverwachting
De competitie reistijdverwachting is eerder dit jaar door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat georganiseerd. Binnen deze competitie zijn reistijdvoorspellers van verschillende aanbieders in de praktijk getest. Het door Modelit ontwikkelde Tripcast algoritme bleek binnen deze competitie het meest succesvol in het voorspellen van de werkelijke reistijd en ontving hiervoor de hoofdprijs.

einde persbericht

 

Nieuws  1 September 2008

Nieuwe website www.tripcast.nl gelanceerd.

Sinds 1 september biedt www.tripcast.nl een website met voorspellende reisinformatie. Met de website kunt u:

  • routes berekenen en routebeschrijvingen genereren;
  • uw reistijd schatten voor een toekomstige rit;
  • berekenen hoeveel reistijd u moet incalculeren om de kans op te laat komen te beperken tot een voor u acceptabel nivo.

De reistijdverwachting wordt berekend met het winnende algoritme van de door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat georganiseerde Competitie Reistijd Verwachting.

Tripcast Routeplanner met Reistijdverwachting

 

Nieuws 18 Juli 2008

Modelit wint prijzen in competitie reistijdverwachting

In de door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat georganiseerde prijsvraag "competitie reistijdverwachting". Is Modelit in de prijzen gevallen. Modelit heeft de hoofdprijs gewonnen voor het bouwen van de  meest nauwkeurige praktisch toepasbare reistijdvoorspeller, alsmede de formule 1 prijs voor de beste overall reistijdvoorspeller. De hoofdprijs bestaat uit een exploitatiesubsidie die kan oplopen tot 200.000 euro..

Per direct is het door Modelit gebouwde algoritme voor iedereen toegankelijk via de website van de VID. In de komende periode werkt Modelit samen met VID aan verdere verbeteringen van de voorspeller zoals het toevoegen van meer gegevens over wegwerk en koppelingen met actuele verkeersinformatie.

Op www.tripcast.nl is eveneens een versie van het algoritme beschikbaar.

Prijs Competitie Reistijdverwachting

 

 

 

 

Bericht 22 feb 2008

Modelit kwalificeert zich voor competitie reistijdverwachting

De toenemende mate waarin reistijden varieren onder invloed van, met name, congestie leidt tot steeds grotere verborgen reistijdverliezen voor de reiziger. Via het project competitie reistijdverwachting stimuleert Rijkswaterstaat de ontwikkeling en toepassing van reistijdverwachtinsgalgoritmes (RVA's)

 Het project bestaat uit 3 fasen:

  • kwalificatie
  • doorontwikkeling
  • competitie

Modelit  heeft de eerste fase succesvol doorlopen en mag nu meedoen met fase 2 en 3. De andere partijen die aan de competitie meedoen zijn TNO, Meteoconsult, ARS, en Tenuki/Routenet. 

Naast haar maatschappelijke relvantie biedt het huidige project een aantal interessante technische uitdagingen, zoals het bijeenbrengen, valideren en verwerken van grote hoeveelheden historische data, de doorontwikkeling van reistijdschatters, modelontwikkeling, en het beschikbaar maken van deze gegevens via internet.

Modelit was eerder betrokken bij het project  "verkeersverwachting "

Lees meer over de compitie reistijdverwachting:

[bericht op Engineers Online]

[Bericht Verkeerskunde Februari 2008]